Dacă ai ajuns aici, ai citit probabil un articol despre Grupul de dezvoltare a abilităților emoționale și relaționale pentru adulți. Iată mai jos prin ce se deosebește acest grup de un grup de terapie clasic.

Grupul de abilități DBT nu este un grup de împărtășire și procesare a emoțiilor

Sesiunea de grup nu va presupune procesarea sentimentelor între membrii grupului.

Scopul grupului este de a învăța noi abilități, astfel încât să dobândești instrumentele necesare pentru a-ți construi viața pe care o dorești.

Obiectivul fiecărei sesiuni este să înveți modalități practice de abordare a problemelor.

Grupul de abilități DBT nu este un grup de suport

Acest lucru nu înseamnă că nu vei beneficia de suport sub formă de de sprijin sau încurajări în învățarea abilităților și utilizarea acestora în viața ta, dar accentul grupului nu este găsirea de suport.

De exemplu, într-un grup de suport, membrii grupului pot să împărtășească detalii despre ceea ce i-a adus în grup. Într-un grup de învățare, vei împărtăși detalii despre viața personală numai dacă alegi acest lucru și numai în legătură cu utilizarea abilităților învățate.

Grupul de abilități DBT este terapeutic, dar nu este terapie

Grupul DBT te ajută să faci schimbări în viață, dar nu este de fapt terapie. Partea de terapie îți recomand să aibă loc cu terapeutul tău individual. Recomandarea este de a participa la sesiuni de terapie individuală în tot acest timp în care participi la grup.

Grupul de abilități DBT nu este un grup de explorare, este un grup care urmează o structură prestabilită

Structura unei sesiuni este următoarea:

Scurtă practica de cultivare a prezenței conștiente (mindfulness)

Fiecare grup începe cu o scurtă practică de mindfulness, menită să ne aducă pe toți în momentul prezent. Mindfulness este o abilitate fundamentală, de aceea profităm de toate sesiunile pentru a practica cât de mult, în fiecare săptămână.

Tipul de practică de mindfulness pe care îl facem variază de la o săptămână la alta. Unele exerciții de mindfulness se fac cu ochii închiși (sau cu privirea în jos), iar altele sunt mai interactive.

Nu trebuie să ai nicio experiență anterioară de tip mindfulness. Grupul te va învăța atât cum, cât și ce să faci pentru a practica această abilitate.

Dacă ai mai practicat mindfulness, vei învăța abordarea DBT față de aceasta.

Revizuirea practicii dintre sesiuni

După practica mindfulness urmează revizuirea practicii dintre sesiuni.

Unii oameni se stresează la gândul că practica dintre sesiuni e ca o temă de casă. Nu îți face griji, practica dintre sesiuni nu este una academică, este una terapeutică și simplă. Simplă nu înseamnă că e ușoară,  deoarece încercarea de noi comportamente sau abilități va necesita o anumită disponibilitate pentru a face ceva diferit față de cum ai fost obișnuit să faci.

La sfârșitul fiecărei sesiuni vei primi o foaie de practică care te va ghida pas cu pas în exersarea abilităților pe care le-ai învățat în acea săptămână.

Dacă dintr-un anumit motiv nu finalizezi practica o săptămână, nu vei lua o notă mică. Vom aborda ăn sesiunea de grup obstacolele care te-au împiedicat să realizezi sarcina, astfel încât să ai mai multe șanse să exersezi practica săptămâna următoare.

De ce există practică între sesiuni?

Ai avut experiența de a dobândi cunoștințe minunate în terapia individuală sau în alte terapii de grup, dar ai realizat ulterior că aceste idei nu au schimbat prea multe în viața ta? Acest lucru poate fi frustrant.

Practica dintre sesiuni te ajută să faci lucrurile diferit, astfel încât să vezi modificări tangibile (chiar dacă uneori sunt mici) de la o săptămână la alta.

Învățarea unei noi abilități

Ultima parte a sesiunii de grup este dedicată învățării unei noi abilități din cadrul celor patru module.

Informații și înscrieri

credit foto