Ce este ”Grupul de dezvoltare a abilităților emoționale și relaționale pentru adulți”?

”Grupul de dezvoltare a abilităților emoționale și relaționale pentru adulți” – pe scurt ”Grupul de abilități DBT” este un grup de învățare ghidat de principiile terapiei dialectic-comportamentale (DBT), o formă de terapie fondată și dezvoltată de Marsha Linehan pentru persoane cu dereglări emoționale severe, cu diagnostic de personalitate Borderline. Ulterior, această formă de terapie a fost extinsă și înspre alte tulburări afective sau înspre alte dificultăți emoționale

Pentru cine este potrivit grupul de abilități

Dacă te lupți cu oricare dintre următoarele, un grup de învățare și dezvoltare a abilităților emoționale și relaționale pentru adulți te poate ajuta.

  • simți că emoțiile îțiscapă de sub control
  • există urcușuri și coborâșuri frecvente în relațiile personale
  • te confrunți cu depresie și / sau anxietate
  • ai conflicte frecvente, mai ales în relațiile cele mai apropiate
  • ai gânduri de a-ți pune capăt vieții

Grupul de abilități DBT nu este un grup tipic de terapie, este mai degrabă asemănător unui curs în care poți învăța abilități concrete pentru a-ți face viața mai bună și mai împlinită. Mai specific, vei dobândi abilități care te vor ajuta să îți gestionezi emoțiile, să ai relații mai bune cu ceilalți și să oprești comportamentele distructive sau autodistructive.

Abilitățile care vor fi învățate (sau îmbunătățite) în cadrul grupului sunt:

1. Abilități de cultivare a prezenței conștiente (abilități de mindfulness)

Sunt acel set de abilități în urma cărora vei învăța cum să fii prezent în fiecare moment, mai degrabă decât să aluneci în regrete despre trecut sau să îți faci griji pentru viitor

2. Abilități de reglare emoțională

Sunt acel set de abilități în urma cărora vei învăța cum să îți gestionezi propriile emoții astfel încât să simți că tu ai controlul propriilor emoții mai degrabă decât să ai senzația că emoțiile te controlează.

3. Abilități de gestionare a relațiilor interpersonale

Sunt acel set de abilități în urma cărora vei învăța cum să faci față conflictelor în mod eficient și cum să îți afirmi nevoile, menținând în același timp atât relațiile cât și respectul de sine

4. Abilități de tolerare a suferinței

Sunt acel set de abilități în urma cărora vei învăța cum să treci prin momente grele fără a te implica într-un comportament care să te facă să te simți mai bine pe termen scurt, dar mai rău pe termen lung

Cum se desfășoară sesiunile de grup?

Sesiunile de grup se desfășoară momentan online. Sesiunile urmează o structura prestabilită. Poți citi mai mult despre această structură aici.

Cine conduce acest grup?

Sesiunile de grup de abilități DBT sunt conduse de doi psihoterapeuți, care își asuma rolul alternativ de lider și co-lider.

Diana Tarcea – Psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală și dialectic-comportamentală. 

Anca RăducanPsiholog clinician, psihoterapeut de traumă și de terapie dialectic-comportamentală.

Cât timp durează acest grup de învățare?

În mod tipic, parcurgerea celor 4 module are loc pe parcursul a 24 de ședinte. Fiecare sesiune durează două ore. Prețul unei sesiuni este de 150 lei.

Când începe următorul grup?

Următorul grup va începe în data de 9 septembrie. Locurile la aceste grupuri de învățare se epuizează destul de rapid. Îți sugerez să trimiți un mail dacă dorești să participi la unul dintre grupurile viitoare, pentru a putea beneficia de avantajul de te afla pe o listă de așteptare.

Informații și înscrieri

Dacă dorești să citești mai mult despre cum anume diferă un grup  de învățare de alte grupuri terapeutice, te invit să parcurgi articolulCum diferă un grup  de învățare de alte grupuri terapeutice?

credit foto